Składniki:
- 2 udka
- włoszczyzna (marchewka , cebula itp.)
- ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu, czosnek (ok. pół główki)
- kostka rosołowa
- sól
- dodatkowo żelatyna (1,5 opakowania), pietruszka zielona, maga,pieprz czarny mielony
- ew. 2 ugotowane jajka
Wykonanie:
Udka z włoszczyzną i przyprawami gotujemy ok. 2-3 godziny (do miękkości, marchewkę najlepiej gotować w całości niepokrojoną).
Po ugotowaniu wywar przecedzamy do osobnego garnka i dodajemy żelatynę, magę oraz pieprz - do smaku. Mięso bardzo drobno kroimy ,marchewkę w drobną kostkę. 3 foremki keksówki aluminiowe, dodajemy ugotowane i pokrojone jajka na spód, układamy mięso, marchewkę i pietruszkę zieloną (drobno pokrojoną). Zalewamy przygotowanym wywarem z żelatyny. Po ostudzeniu odkładamy do lodówki.
Gotową żelatynę wyciągamy z foremki, kroimy na kawałki i podajemy z octem lub cytryną.Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz