niedziela, 27 marca 2016

Galaretka drobiowa

Przedstawiam moją wersję galaretki drobiowej.

Składniki:
  • 2 udka 
  • włoszczyzna (marchewka , cebula itp.)
  • ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu, czosnek (ok. pół główki)
  • kostka rosołowa
  • sól
  • dodatkowo żelatyna (1,5 opakowania), pietruszka zielona, maga,pieprz czarny mielony
  • ew. 2 ugotowane jajka

Wykonanie:
Udka z włoszczyzną i przyprawami gotujemy ok. 2-3 godziny (do miękkości, marchewkę najlepiej gotować w całości niepokrojoną).
 Po ugotowaniu wywar przecedzamy do osobnego garnka i dodajemy żelatynę, magę oraz pieprz - do smaku. Mięso bardzo drobno kroimy ,marchewkę w drobną kostkę. 3 foremki keksówki aluminiowe, dodajemy ugotowane i pokrojone jajka na spód, układamy mięso, marchewkę i pietruszkę zieloną (drobno pokrojoną). Zalewamy przygotowanym wywarem  z żelatyny. Po ostudzeniu odkładamy do lodówki.
Gotową żelatynę wyciągamy z foremki, kroimy na kawałki i podajemy z octem lub cytryną.





Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz